Hur kommer igång med att improvisera

Översikt | Övningar | Nästa

Att våga ta första steget

Det kan vara skrämmande at komma igång att spela fritt, när man enbart har spelat melodier. Det finns bara en väg. Försök, pröva dig fram. Som allt annat tar det tid. Var inte rädd för att göra fel, men försök bara igen. Jag har i på dessa sidor skrivit ner olika strategier för att lära sig improvisera. Försök dom en efter en känn dig till rätta, hitta fram det som funkar bäst för dig. Egentligen är det ju summan av alt det man gör. Ge inte upp. Det tar tid, men blir bättre. Kom ihåg at fokusera på rytmen. Spelar du bara rätt rytm, så kan spela hur många "fel toner" som helst. Rytmen måste låta bra.

Lär dig höra ackorden

När du övar melodier, skal du lägga märke till akkordena. Det är vigtigt att du lär dig höra akkordgångerna. Du övar din hjärna på att sätta rätt fingrar, när du övar dig ihop med akkord. Det är möjligt att det i början låter "tamt", men ge inte upp. Du måste lära grunden innan det blir bra.

 

Steg 1) Spela bara grundtonen

Ta en blues melodi, spela enbart den ton som är nämd. När det står en t.ex. en G-akkord så spelar du G. Gör det rytmiskt roligt och interessant. Melodien är ju inte det vigtigaste, men rytmen. Det är lättare at lära sig speal rytmiskt, när man bara spelar en ton. Skifta vid nästa acord. Så lär du dig på ettenkelt sätt att höra akkord-skiftningarna.

 

Steg 2) Spela grundton och ters

Lär dig treklangen til alla de akkord som ingår. Spela nu starten av treklangen. Det är bra att veta var tersen ligger. Tersen är roligare att spela än bara grund tonen. Du kan lägga till kvinten också. Men den är oftast inte så interesant som tersen. Försök redan nu med moll-ters i blues. Låter det bluesigt?

 

Step 4 Spela ters og 7-a

Om det är en 7-ackord, så lär dig var 7-an ligger genom at spela den.

Step 5 Spil skalaen der hører til akkorden

Till alla ackord hör en grundskala. Spela innanför denna skala, nu kan du verkligen improvisera. Men det blir svårare at hålla styr på alla toner. När akkorden skiftar skall du försöka att tänka på vilka toner som är samma i båda akkord. (I stället för att t¨nka på vad som är olikt. Om man håller den samma tonen låter det bätre. Det är klart att du skal också veta vad som är olikt, men det är viktigare at veta vilka toner som är samma

Step 6 Spela moll-ters i dur, och improvisera med blues skalan.

Blues skalan är jättefin at improvisera över. Den inehåller den låga tertsen och tritonus.

Step 7 Spela "utanför" og "innanför"

När du nu vet vilka toner som är akkord toner, och vilka toner som är skala toner, så kan du böjra spela lite "fräckare" toner; (såsom moll tersen i dur, och tritonus från blues skalan). Det vigtiga när man spelar "ute" är att man kan hitta hem.

Lyssna til andra musiker

Lysna till andra musiker. Skriv ner solo (tar lång tid, och är inte så effektivt som man skulle tro, för när man har skrivit ner en solo, är det svårt att få det rigtiga livet i den. Lär dig andras rif.

Lær melodien - og frigør dig fra den

Det er selvfølgelig god ting at kunne melodien. Når du improviserer, laver du jo en ny melodi baseret på den gamle. De fleste vil nok starte med at spille melodien for så at lave en lille udflugt.

Lær at lave anden stemmer mens du spiller

Mange lærer andenstemmer ved at lære en stemme udenad. Man kan også med lidt øvelse improvisere sig frem til en andenstemme.

Lär dig strofer, licks og riff

En strof är ett litet melodi element, som man kan använda lite varstans. Lär dig bra strofer, och se till att du kan dom så bra att du får rätt rytm på dom.

Lär dig skalor

Skala övningar är tråkiga, men nyttiga, för att man upprepar samma toner igen och igen, specielt som man gör dom samtidgt som man hör akkordet som hör till, hjärnan vänjer sig på så sätt till hvilka toner som hör till vilken akkord.

Var rytmisk

Det är viktigt att du altid spelar rytmiskt och interessant.

Variera dit udtryk

Försök att spela på olika sätt, även innanför samma melodi

Använd pausen som ett musikaliskt uttryck

Bygg upp dina strofer, men kom ihåg att ta pauser in i mellan. Det gör din improvisation bättre att lysna på när du inte bara tar samma toner

Koncentrera dig om at øva en sak i sänder

Hitta ett bra övnings mönster, men koncentrera dig om en sak i sänder. Sedan kan du bara spela.

Hitta et kropsligt udtryk, der passer dit spil.

Dansa när du spelar, ge kroppen den friheten, som gör att du bättre kan hålla rytmen.

 

Starta enkelt

Börja med bara en ton, och öva dig på rytmiska finesser med denna. Spela långsamt först. När man kan något långsamt, och det "sitter i skånken" så är det inget problem att sätta hastigheten upp.

 

 

 

 

 

 

 

Översigt över olika improvisationövningar:

 

 

 

 

 

top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top