At spille rytmisk

Oversigt| Næste

I virkeligheden burde dette kursus handle mere om at spille rytmisk, end om hvordan man spiller rent. Det er når du spiller rytmisk interessant, at folk får lyst til at danse. Med en god rytme kan du fænge publikum og få dem med dig. Det er desværre vanskeligt at beskrive hvad en god rytme er. Som hovedregel kan man sige, at når du føler, at du kan stå inde for det du laver, og du føler at du har publikum med dig, så er det fordi, du har en god rytme.

Du lære at spille rytmisk ved at.

  1. Spille sammen med andre
  2. Spil til dans
  3. Øv dig sammen med plader og Cd'er af den musik du vil spille
  4. Finde en god metronom
  5. Mærke efter om det giver en god fornemmelse når du spiller
  6. Ved at spille på værtshuse og andre steder hvor du straks får at vide om det du laver er godt eller om det er noget lort, får du en god feedback om du laver en god rytme eller ej.

Når du spiller til dans, er det vigtigt at du holder en jævn puls. Men husk også at fraseringer og mikroagogik gør, at spillet bliver mere spændende at danse til. Pas på at fraseringen ikke "løber af sted med dig". Grundpulsen skal være jævn.

 

 

 

 

Spil sammen

Når du spiller sammen med andre, er du nødt til at holde en rytme.

Læn dig tilbage i rytmen.

Hvis man ikke holder rytmen, vil musikken som regel blive hurtigere og hurtigere. Det er fordi, den der "kommer først" på slaget vil kunne høres af alle de andre. Der er jo som regel ikke nogen lyd lige før en tone kommer. Dine medspillere, vil tro at de er bagud, når de hører dig spille før slaget, og så sætter de ubevist tempoet op. Hvis du bliver ved med at ligge foran slaget, vil musikken gå hurtigere og hurtigere. For at få rytmen til at svinge, er det godt at kunne "læne sig tilbage". Ram nogle af slagene lidt sent, men husk at indhente til næste slag. Når man f.eks. spiller vals, kan man få valen betydeligt mere "smæktende" hvis man læner sig tilbage og kommer lidt senere end forventet.I virkeligheden skal slaget komme præcist, det er bare betoningen, der gør at det føles som om man er lidt forsinket.

Spil til dans

Det er et stort privilegium at spille til dans. Husk at følge danserne. Udse dig nogle der danser godt, og prøv at kommunikere med dem med din musik. Dans og musik hører sammen. Hvis du spiller godt og rytmisk, vil danserne have lettere med at danse. Hvis danserne er dygtige og holder fast i rytmen, vil det være nemmere at spille. Det er sjovt at kommunikere med dansere når man spiller. Mange musikere er så optaget af at spille, at de glemmer at kommunikere med danserne. Det er synd.

Øv dig sammen med plader, Cd'er eller mp3

Find en god plade på noget musik du kan lide. Hvis du ikke kan følge med, brug et computerprogram, der kan sætte hastigheden ned sådan at du kan få tonerne ind i ro og mag. Det er vigtigt at øve sig langsomt. Først når du kan et stykke rigtigt godt, kan du sætte det op i tempo.

Læg specielt mærke til fraseringer, mikrorytmer og agogik. Det vil sige de beviste forandringer af rytmen indenfor musikken som gør at musikken svinger. Overdriv gerne lidt i starten, men find hurtigt ud af at lade være med at overdrive, sådan at du kan ramme så præcist som muligt.

Svensk og Norsk spillemands musik indeholder forskydninger af 2-slaget i tretaktsmusik. Graden af forskydning er forskellig fra sogn til sogn hvor musikken kommer fra.. Nogen gange består "forskydningen" mere af en betoning af 2-slaget end en egentlig tidsmæssig forskydning

I Jazzmusik leger man meget med fraseringer og synkoperinger. Selv om grundpulsen holdes, kan de enkelte slag ligge en lille smule skævt. Det er det der skiller musik fra muzak; Menneskeskabt musik fra computerskabt.

Det gør ikke noget at du aber efter. Gode musikere er gode til at abe hinanden efter. Det gør at de kan spille sammen. Hvis alle spiller sin helt egen stil, er det svært at spille sammen.

Metronom

Metronomer kan være ganske enerverende at spille sammen med. Programmet
Band in a Box er en af de bedste metronomer. Hvid du er interesseret i svensk polska musik er der Polska metronom her (metronomen er lavet ved hjælp af programmet Band in a Box.)

Du kan finde flere eksempler på Band in a Box skabt musik her og her

Øv dig langsomt

Ved at øve dig at spille melodierne langsomt lærer du at spille præcist. Spil ikke melodierne hurtigere end du kan klare. Det kan godt tage en måneds daglig øvelse at lære at få en melodi rigtigt ind. Prøv en gang imellem og se om du kan spille melodien i det rigtige tempo. Find de steder hvor det går galt, og øv disse i ring.

Lær at spille hurtigt

Det er en godt at kunne spille hurtigt. Kan du det, kan du også spille præcist i langsommere numre, og ramme tonerne lige præcis der hvor det kommer til at svinge. Det paradoksale er at ved at øve dig langsomt, og først sætte tempoet op når du er rigtig sikker, vil du hurtigere lære at kunne spille hurtigt.

For at kunne spille hurtigt, skal man være afslappet, hvis du sætter tempoet for hurtigt op når du øver, kommer du til at spænde, og du når ikke samme smidighed og hurtighed, som hvis du først sætter tempoet op, når du er helt sikker på nummeret. Når du så er helt sikker på toner og frasering, kan du sætte tempoet op til det det skal være, og du kan også øve dig I at spille endnu hurtigere. Det bedste er, hvis du så snart ,du er sikker på et nummer, finder den "rigtige" rytme, og bliver ved med at øve på den. På den måde sikrer du, at du også kender den rigtige rytme, og rammer den, når du spiller til dans.

 

 

 

 

top

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top