At få en god tone

Oversigt | Næste

 

Øv dig på forskellige måder

De fleste mennesker kan kun koncentrere sig om en højst 2 ting ad gangen. Når du øver dig på violin bliver du nødt til at koncentrere dig om forskellige ting.

 • Nogen gange koncentrerer du dig om at lære en melodi
 • Nogen gange koncentrer du dig om, når du har lært melodien, at holde rytmen.
 • Nogen gange tager du en enkelt tone ud og prøver at lære at spille tonen rent, og huske hvordan den lyder
 • Nogen gange prøver du at få en god stabil tone

Du kan ikke lære alt på en gang.

Når du så først spiller foran publikum vil renheden, rytmen og tonen sidde på rygmarven, og du kan koncentrere dig om at nyde dit spil, og give dig selv, dem du spiller sammen med og dit publikum en dejlig oplevelse!

Når du øver dig, er det en fordel at du lærer en ting ad gangen, for så at kombinere det du har lært. At øve sig skal også være en nydelse, en afslapning osv. Men nogen gange skal du stoppe op og lære noget nyt. Nogen gange er det en ny melodi, andre gang koncentrere du dig om at spille rent, at spille rytmiskt, at improvisere, nogen gange tænker du så på tonen.

Hvis du hører til typen der aldrig øver, så sidder du nok heller ikke og læser dette kursus.

Hvordan får man en god tone

Det er vigtigt at buen løber stabilt på tværs vinkelret på strengene, din krop slapper af. Din finger presser lige netop ned på strengen så hårt som nødvendigt. Du slapper af. Kontaktpunktet mellem bue og streng er det rigtige.

En god tone er ikke en god tone uden at du spiller rent. En god tone er ikke noget værd hvis du ikke spiller rytmiskt. Du kan have en god tone, men hvis du ikke kan spille en melodi er det ikke noget værd.

Den gode tone er noget du udvikler sammen med alle de andre ting. Lige som du nogen gang skal stoppe op og checke at du spiller rent, skal du nogen gange stoppe op og checke at du har en god tone. Specielt opstarten af tonen er betydende for hvordan din tone er.

 • Lyt på dig selv
 • Experimenter med forskellige måder at starte tonen på
 • Find den måde som du helst vil starte en tone
 • Find din egen stil
 • I nogen sammenhænge når du spiller sammen med andre kan det være vigtigt at I sammen får en god tone: derfor sørg for at du kan variere din tone sådan at den passer ind i den sammenhæng du spiller
 • Lyt til plader, mp3 osv. Prøv at kopiere det, du synes lyder godt.
 • Spil svagt i starten, hvis du kan spille en svag tone godt, er det nemmere at spille med andre styrker
 • Spil kraftigt prøv at kontrollere en kraftig tone uden at den "knækker over"
 • Koncentrer dig om kontaktpunktet mellem bue og streng, Hvis du spiller med den samme styrke, skal buen røre præcis det samme punkt. (Hvis du spiller stærkere nærmere stolen, svagere nærmere gripebrædtet)
 • Stol på dig selv

Det vigtigeste i en tonedannelse er din egen selvtillid. Når du først ved med dig selv at du kan ramme en god tone, og den gode tone kommer hver gang, når du først har den der fornemmelse dybt inde i din mave, eller i hjertet, at det er en herlig klang, der kommer ud af din violin.

En god tone er ikke det samme som vibrato

I næste lektion skal du lære noget om vibrato. En god tone er ikke ensbetydende med vibrato. Det er det nogen der misforstår. Vibrato er et extra krydderi, som du kan bruge i nogen situationer, andre situationer skal du ikke bruge vibrato. I nogen stilarter hører vibrato slet ikke hjemme. Du skal kunne lave en god tone uden vibrato!

 

Indflydelse fra dit instrument

Det er klart at typen af strenge, og dit instrument i sig selv er en del af hvilken tone du får frem. Du kan købe et bedre instrument og forbedre din tone, men du får ikke en god tone bare fordi du har et godt instrument. Derimod vil du opleve at nogen gange bliver dit instrument bedre af at du spiller med en god tone. Der er ingen der kan forklare dette fenomen, men træ er et meget mærkeligt materiale. En af dets egenskap er at tonen bliver bedre på violiner, hvor man spiller godt på. Jeg har selv oplevet at flere af mine violiner er blevet bedre efter at jeg har spillet på dem et stykke tid.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

top