Hjælpemidler til at lære at spille

Oversigt | Næste

Indledning | Stemmemaskinen | Mikrofoner | Tonesluger | Computerprogrammer | Musiker høreværn

Indledning

Herunder følger en liste af hjælpemidler, som kan være gode at have, når man vil lære at spille violin.

 

 

Skulder støtte

Det er vigtigt, at man har en god skulderstøtte, der kan spændes på violinen. I gamle dage brugte man en pude, men en skulderstøtte er bedre. Den gør, at du kan holde violinen med hagen.

Stemmemaskine

En stemmemaskine kan bruges til, dels at få stemt violinen, men også til at checke løbende om du spiller rent. En stemmemaskine, der automatisk finder hvilken tone du spiller, og som har alle tolv toner, koster i dag mellem 300 og 700 kroner. Det er en god investering. Du får mere ud af stemmemaskinen, hvis du kombinerer stemmemaskinen med en pickup eller mikrofon, som du sætter på violinen, så vil stemmemaskinen lettere og hurtigere fange den tone du spiller, og vise om du spiller rent. Stemmemaskinen kan som regel ikke følge med når du spiller en melodi, men man kan jo stoppe op undervejs, for lige at checke om man rammer de rigtige toner.

Man kan stemme violinen renere end det man kan gøre med stemmemaskinen.. Når jeg alligevel anbefaler en stemmemaskine er det fordi, at der i virkeligheden er små forskelle på at spille helt rent og at spille tempereret. I starten er en stemmemaskine god nok til at hjælpe dig med at finde tonerne.

top


Pickup mikrofon til tuner

For at kunne stemme violinen i rum med meget baggrundstøj. Er det en god ide at anskaffe en clip-on mikrofon til brug for tuneren. Typiskt vil man sætte klipsen på stolen, når man stemmer. Men for at undgå at klipsen virker som en sordin (dæmper) kan man som på billedet sætte klipsen på en af stemmeskruerne, når man spiller.

Det er en god ide at fra tid til anden sætte klipsen på og tænde stemme maskinen, mens man øver sig.

Man skal godtnok spille meget langsomt for at stemmemaskinen kan følge med. Men typiskt vil man gøre det at når man kommer til en tone, som man er lidt usikker på, så stryger man denne tone et par extra gange, og flytter fingeren til at begge lamper lyser på tuneren, og viseren er i midten.

 

Et alternativ til at bruge tuner, er at stryge tonen sammen med en løs streng, og lytte efter svævninger. Man skal huske at her er vil man ikke spille tempereret, men rent. (Forskellen er grundigt diskuteret andre steder her i kurset). Metoden med at spille mod en anden streng kan kun bruges for toner der danner enkle intervaller (såsom terts, kvart og sekst) med løse strenge. Metoden kan ikke bruges til at finde tonen Ess for exempel.

 

Fordelen med at bruge tuneren, når du skal lære at spille rent, er at du lærer at spille tempereret.

Efter at have brugt tuneren, kan du prøve at se om du kan ramme uden først at se på tuneren. Bliv ikke ked af at det ikke lykkes første gang. Det kan tage meget lang tid at øve sit øre op til at spille rent. Der er selvfølgelig nogen, der har nemmere ved det end andre, men alle kan træne sit øre til at spille rent.

 

 Mikrofoner

Hvis du kun skal bruge mikrofonen til at koble til din tuner kan du bruge hvad som helst.. Der findes et utal af billige kontakt mikrofoner, som man kan anbringe på violinen. Sørg for at vælge en metode at fæste mikrofonen på som ikke skader violinens lak. En billig slipsenåls-mikrofon sat på strengene mellem stol og strengeholder er et godt eksempel.

top

 

Proffessionelle mikrofoner


De bedste systemer der findes på markedet er faktisk begge to danske. Man bør bruge lige så meget omhu med at købe mikrofoner, som når man køber violin.

Strenge pickup

Stringamp har et system der indebærer en mindre modifikation af violinen, idet der skal fæstes nogle magneter under gripebrættet.. Stringamp holder til i Lundtofte, hvor du kan få udført "indgrebet" på din violin. Stringamps system bruges af de fleste danske jazz-violinister. Det er et godt system, der har en rimelig god lyd, og man kan spille meget højt uden problemer med selv-sving (hyletoner p. gr. af akustisk tilbagekobling).

Du kan på billedet se magneterne indfeldt i gripebrædtet. Kablet sidder på strengeholderen.

 

 

 

 

 

 

Mikrofon

Hvis du ønsker endnu bedre lyd skal du bruge en mikrofon. Her kan jeg anbefale en 4060 slipsenåls mikrofon fra Danish Pro Audio.

Jeg har brugt DPA's 4060 til live jazz jam, og det går rigtigt godt, man skal bare passe på at ikke stille sig lige foran højtaleren, her kan der godt opstå en hyletone. Fordelen med DPAs mikrofoner er at de er helt lineære, det vil sige

  • · Lyden bliver ikke farvet af mikrofonen (et stort problem med violiner fordi tonerne indeholder så mange overtoner)
  • · Der er mindre problem med selvsving fordi at der ikke er nogen toner som systemet foretrækker at gå i selvsving i, idet mikrofonen ikke har nogen resonanser.

Med en DPA 4060 mikrofon behøver man ikke at skrue så højt op, for klangen er rigtig violin klang og ikke elektrisk klang, og så kan man i bruge mikrofonen til at tale i. (Det ser dog lidt mærkeligt ud når man står og taler ind i sin violin.) DPA 4060 er den samme mikrofon som f.eks. Danmarks radio bruger til live udsendelser hvor mikrofonen sidder tæt ved munden.

DPA har også endnu bedre violin-mikrofoner specielt til studiebrug men de koster væsentlig mere. Hvis du køber en slipsenålsmikrofon hos DPA skal du specificere om du vil have mikrofonen med phantom stik eller med en lille batteri forforstærker. Det kan være en fordel at købe begge løsninger. Hvis du køber to mikrofoner og en batteriforstærker og for eksempel en mini-disk optager, så har du det et meget billigt system til optagelse af live musik i professionel Cd-kvalitet..

top

 

Grip Master

Det er godt at kunne spille hurtigt for at kunne spille præcist og rytmiskt. Ved at styrke fingrenes muskler med et par minutters træning om dagen vil du kunne mærke forskel allerede indenfor få uger. Grip-master kan købes hos de fleste musik handlere.

Natsordin

Når man spiller violin er det vigtigt at man kan øve sig når man har lyst til det. Man skal bruge ret meget tid på at øve sig for at blive god. Når man øver sig lyder ikke særlig godt i starten, og det kan være et problem for både familiemedlemmer og naboer. Men du har valgt rigtigt instrument. For en violin er til forskel fra mange andre instrumenter meget nem at dæmpe. En tonersluger er en meget tung stykke bly eller jern som man sætter på stolen, kan man dæmpe violinen sådan at den næsten ikke siger noget. Det er dog muligt at øve sig til at overse at tonen lyder anderledes, den store fordel er at man ikke forstyrrer nogen. I nøds tilfælde kan man sætte tøjklemmer på siden af stolen, men de er ikke nær så effektive. De sordiner som bruges i orkestersammenhæng og som er lavet af træ eller gummi kan selvfølgelig også bruges, men de er heller ikke så effektive som en tonersluger. Til gengæld er lydkvaliteten bedre.

 

top

Der er flere typer af tone slugere

Computer programmer

Det kan være godt at have et program der kan sætte farten ned på CD'er, wav filer og mp3-ere uden at tonehøjden ændres. Mange lydprogrammer kan dette. Mit favoritprogram Cool Edit syntrillium.com er desværre blevet købt af Adobe, som har sat prisen op til det 3-dobbelte. Sådan går det når folk ikke køber billigt software men bare "kopierer" det. Husk at købe software, så støtter du software producenterne.

top

Amazing Slow Downer

Et software (lavet i Malmö) der kan køre din musikfiler op og ned i tempo uden at tonerhøjden ændres. Man kan køre med både mp3-filer, Cd'er og wav filer. Hastigheden kan ændres løbende og lyd resultatet er fantastisk ( "amazing") godt for at bruge. Brug dette program når du vil lære en melodi fra en CD eller mp3-fil. Sæt først tempoet op til 100% når du har lært melodien. Du kan købe/downloade ASD på http://ronimusic.com

top

Band in a Box

Skal du lære at improvisere så er Band in a Box et must. Jeg har brugt programmet til at lave nogle sider at øve sig på. Men det er langt federe at have Band in a Box installeret. Programmet findes både til Macintosh og Windows og det koster ikke alverden. Gå til www.pgmusic.com og få mere at vide.

 

Musiker Støjværn

Under en støjmåling i folkets hus viste det sig at niveauet ligger mellem 90 og 100 dB. Jeg har tinitus, og jeg er bange for at det skyldes violinspil. Det kan lade sig gøre at spille lavt, og når man gør det, lyder musikken som regel bedre.

Musiker høreværn har en nogenlunde lineær frekvensgang, det vil sige at lyden lyder bedre end med vat eller almindelige hørepropper. De bliver støbt til dit øre og koster ca. 1600 kr.

Top

 

top