Vibrato

Översikt | Nästa

Vad är vibrato och hur skall det användas

Virbato uppstår när man låter tonens höjd variera vid att darra på vänsterhandens fingrar. Oftast används vibrato när man spelar långa toner. Klassiska violinister använder ofta vibrato.

Meningarna är delade, om man skal använda vibrato, och om vibrato hör till i folkmusik överhuvutaget. Man vet till exempel att man på Mozarts tid förmodligen inte använde vibrato.

Det är lite lättare att spela rent, när man använder vibrato. Några violinister misbrukar detta faktum till at dölja att dom inte förmår att spela rent.

Kärnan i vibratot måste vara ren.

Som regel ger ett vibrato en vackrare ton, men det är viktigt att inte överdriva. När man har lärt sig att spela vibrato, måste man medvetet träna sig i att spela utan vibrato. På så vis kan man medvetet välja om man vill spela med eller utan vibrato.

Kan man träna upp vibrato?

Min gamla fiol lärare (Arne Berger i Partille komunala musikskola) berättade att hans lärare hade sagt att vibrato kommer från hjärtat och inte kan tränas upp. "Men han hade fel. Om man tar en penna och för fingern fram och tillbaka, kan man träna sitt vibrato".

Ett annat sätt att lära sig vibrato är att drilla. Kan man göra vackra drillar, kan man använda samma teknik när man gör vibrato.

 

Bbilden visar hur man kan träna upp vibrato med hjälp utav en penna.

När man kan spela vibrato, kan man göra olika former för vibrato. Ibland skall vibratot bara antydas i starten av tonen. I bland kommer det stigande ind mot slutet för att dö bort till slut o.s.v.

Vibrato

 

 

 
top