Svensk Polska

Översikt | Nästa

Polska spelas i 3-takt. När man spelar polska betonar man 1 och 3. Tvåan är ofta förskuten så att den kommer något tidigare. Ofta är den mera betonad en 1an och 3an.

Var 2an skall läggas beror på typen av polska, i några polske typer (t.ex. Boda polska och Jösse härads polska) kommer den mycket tididgare en den "borde" andra typer kommer den nästan på slaget, ändå känns det som den kommer tidigare, men det är bara betoningen som gör skillnaden.

Polska metronom:

Klicka på antal slag per minut ock sedan start. Du får en metronom som klappar bara på 1an och 3an. Detta kan användas till stort sett alla polske typer, under det att du kan lägga 2an var du vill.

Om metronomen inte funkar på din PC (t.ex om du kör Mcintosh) kan du downloada filerna här i midiformat, och köra dom på annat vis.

Download Polskametronomen

Mätning av polska

tryck på mellanrums tangenten på din PC en gång för varje slag (tryck både på 1an 2an och 3an) och programmet mäter vilken takt du kör. Det framkommer två tal, det första talet är medelvärde, det andra talet gäller sista takten. Tryck Enter för att starta om