Hjälpmedel för att lära sig att spela

Översikt | Nästa

Indledning | Stemmemaskinen | Mikrofoner | Tonslukare | Computerprogrammer | Musik bullerskydd

Inledning

Här är en lista av hjälpmedel som man kan använda när man skall lära sig att spela fiol

 

 

Axel stöd

Det är viktigt att ha ett bra axelstöd som sitter fast på fiolen.

Stämmmaskin (tuner)

Du kan använda stämmaskinen, dels när du skall stämma fiolen, dels när du skall lära dig spela rent. En stämmaskin som automatiskt finner den ton som du spelar, kostar mellan 400 och 800 kronor. Du får mer utav stämmaskinen om du kombinerar den med en microfon eller en fiolpickupp. Om du har kopplat microfon kommer stämmaskinen snabbare att fånga upp vad du spelar. Det kan ochså vara en fördel om du är ute och spelar och det finns mycket buller och musik där du skall stå och stämma.

Du kan träna ditt öra att spela renare än med stämmaskinen, dels för att en stemmaskin är ett mätinstrument som inte altid mäter rätt, dels för att stämmaskinen mäter tempererat. På örat kan du stämma helt rent. Under alla omständigheter är stämmaskinen att rekommendera, enär skillnaden på tempererat och rent är mycket liten. I början ger stämmaskenen ett gott stöd.

Efter ett tag kan du försöka att stämma på örat först, för sedan att "kolla" med stämmaskinen. Under alla omständigheter är det bra att kunna stämma både på örat och med maskin. Ofta krävs det, att du kan stämma på örat.

top

Mikrofoner

Den mikrofon som du använder till stämmaskienen kan vara vad som helst.

top

 

Proffesionella mikrofoner


De bästa systemer der findes på markedet er faktisk begge to danske. Man bør bruge lige så meget omhu med at købe mikrofoner, som når man køber fiol .

Sträng pickup

Stringamp har et system som innebär en mindre modifikation af fiolen, under det att man fastsätter ett par magneter under grepbrädan. Stringamp systemet är bra om du skal spela högt. Det används av dom flesta jazzviolinisterna i Danmark.

På billden kan du se magneterna indfälda i greppbrädan. Kablen sitter i stränghållaren.

 

Mikrofon

Om du önskar bättre ljud skal du använda mikfrofon. Jag kan rekomendera 4060 slipsnåls mikrofon från Danish Pro Audio.

Fördelen med dessa mikfrofoner är

  • Ljudet blir inte färgad av mikrofonen enär mikfrofonen har stort sett liniär frekvenskarrektärristik både på fas och amplitud. ·
  • Du har mindre problem med rundgång under det at mikfrofonens frekvenskgång inte har ressonancer där rundgången kan starta.

top

 

Grip Master

För at kunne spela snabbt och precist är det bra att ha goda muskler i fingrarna. Ett par minuters träning om dagen är nog. Man skal speciellt passa på att inte träna för mycket i början. Grip-master kan köpas hos de flesta muskiförhandlare.

 

Nattsordin

Det är viktigt att kunna öva sig på sin fiol när man har lust. Det är inte roligt att veta att grannarna eller resten av familjen lider. Som tur var är det lätt att dämpa sin fiol så att det praktiskt taget låter alls om den. En nattsordin (eller s.k. tonslukare) fungerar vid at ändra fiolens impedans så at ljudet inte nästan inte fortplantar sig från strängarna ner i resonanslådan.

Det är klart att ljudkvaliteten inte blir så bra, men efter ett tag lär man sig att höra på ljudkvaliteten med sordin och kunna "översätta" denna till den riktiga ljudkvaliteten så att man inte inövar dålig ton med sordinen på.

 

top

Der er flere typer af tone slugere

Programmer till PC

Det kan vara en fördel at ha ett bra ljud program där man kan gå inn och välja den skevens eller takt som man vill öva på. Dessutom kan moderna program sätta ner hastigheten utan at tonen ändras.

Mitt favoritprogram är Cool Edit syntrillium.com.

top

Amazing Slow Downer

Detta software är gjort i Malmö. Det kan köra ner tonhastigheten på både CD wav filer och mp3-filer. Du kan köpa/downloada ASD på http://ronimusic.com

top

Band in a Box

Skal du lära dig improvisera så är Band in a Box jättebra.

Programmet finns både til Macintosh och Windows. Gå till www.pgmusic.com om du vill veta mera.

 

Musiker bullerskydd

Under en bullermätning i folkets hus visade det sig att bullernivån ligger mellan 90 og 100 dB. Jeg har tinitus, p.g.a. mitt fiolspel När man inte spelar så högt låter det faktiskt bättre.

Musiker bullerskydd har liniär frekvensgång. Det vill säga att musiken låter som musik även om du skyddar öronen. Helt som utan blir det inte, men det är det besta som finns.

Top

 

top