At spille sammen

Oversigt| Næste

Om at abe efter

Når du så spiller sammen med andre mennesker, så brug det du har lært når du spillede med plader osv. Lyt til hvordan de spiller og prøv at spille ligesådan. Når man først har fundet hinanden, så kan man begynde at "trække" i en retning.

Om at give

Formålet med at spille er at du giver og tager. Hvis du ikke kan lave musikken bedre ved at være med at spille, hvorfor spiller du så. Musikken bliver ikke god af at alle står og prøver at abe efter hinanden. Der skal energi til, og du skal give energien til at spille.

Om at finde balancen

Det er skønt når man spiller sammen med nogen der både kan give og tage.

 

 

 

At spille i en halv-cirkel

Når et spille mandsorkester bliver stort, stiller man sig enten i en halv-cirkel, eller midt på dansegulvet. Når man står i en halvcirkel vil man komme ret langt fra hinanden. Lydens hastighed gør at når man kommer mere end 10 meter væk fra hinanden, så begynder det at blive vanskeligt at spille sammen. Lyden bevæger sig med 330 m/s. Hvis man spiller en polka i 150 slag i minuttet, så vil der på 15 meters afstand være en halv sekstendelsnode til forskel i tid.

Et trick er at se på buen på den der står længst væk, og prøve at følge denne.

Dette trick kan man også bruge selv om man står tæt sammen. Armens bevægelser starter før buen vender, og hvis man skal spille rigtigt tæt sammen kan man opfatte sine medspilleres mikrorytmiske forskydninger når man kigger på deres bue-arm. Her er øvelserne foran spejlet, omtalt tidligere i dette lille kursus gavnlige. Når du øver foran spejlet, koncentrerer du dig også på armens bevægelser. Når du har lært at være opmærksom på dine egne bevægelser, er det nemmere at følge de andres.

 

 

Top

 

 

 

 

top