At holde violinen

Oversigt | Næste

Om at være afslappet

Det er alfa og omega, når du vil lære at spille violin, at du lærer at slappe af. De stillinger man bruger, når man holder en violin virker ret akavet i starten, men jo hurtigere du lærer at holde rigtigt og samtidigt slappe af, jo hurtigere lærer du at blive rigtig god til at spille violin.

Brug et spejl

Stil dig op foran et spejl uden violin og check din kropsholdning. Ret eventuelt ryggen op, og lær hvordan du ser ud, når du står ret op og ned og slapper af. Tag nu violinen under hagen, check ved at se på din kropsholdning i spejlet, at du stadig slapper af.

 

Violin skal kunne holdes med hagen

Brug en god skulderstøtte eller skulderpude sådan at det er muligt, at holde violinen kun med hagen (se billedet). Violinen ligger på kravebenet, medens hagen ligger afslappet på violinen. Når du har lært at holde violinen med hagen, bruger du ikke ret mange kraften på det, og du får den energi dine fingre skal bruge til at flytte sig hurtigt og præcist. Det kan godt tage tid, at lære at holde violinen rigtigt. Allan, der har undervist nybegyndere i folkets hus i 30 år siger at det at holde violinen rigtigt "er toppen af isbjerget". Hermed mener han, at hvis man bruger de 10% extra tid, det tager, at få violinholdningen rigtigt, så vil man kunne komme videre med 90% større hastighed.

Det er en god idé at regelmæssigt checke, at man holder violinen rigtigt. Også efter at man har lært det. Man kan hurtigt komme til at indlære nogle fejl. Når man først har vænnet sig til fejlene, er de svære at komme af med. Spørg også din lærer om han synes at du holder violinen rigtigt. Hvis du ikke har en lærer, brug spejlet.

 

 

Skulder støtte

Selv om det er muligt, at holde violinen uden skulderstøtte, er det kraftigt anbefalingsværdigt at bruge en. I gamle dage brugte man en pude, der spændes på violinen, men de skulderstøtter man kan få i dag er nemmere at bruge, og de sidder bedre.

top