Andre Skalaer

Oversigt| Næste |

Blues skalaen

Hør Blues skalaen

Blues skalaen starter med en lille terts.Så indeholder den kvart, tritonus, kvint og lille septim. Specielt den lille terts og tritonus er god at bruge i blues improvisationer. (tryk på knappen for at høre blues skalaen i C)

Altereret skala

Den altererede skala består af gruntonen, en haltone over. Den store og den lille terts. Tritonus, lille sekst og lille septim. Der er flere måder man kan tænke sig at den altererede skala er opstået (alle giver den samme skala):

  • En dur skala hvor alle toner untagen gruntonen er sænket et halvt tonetrin
  • Den skala der opstår som på septim trinnet af en melodisk (opadgående) molskala. Hvis man altså har melodisk C-mol og starter på H (B på engelsk) vil skalaen opstå.
  • Skalaen kan beskrives som sammensat af en dim-skala (for neden) og heltone skala foroven.

 

Hør den altererede skala

Pentatone skala

Den pentatone skala har ingen halvtonetrin.Der findes flere forskellige pentatone skalaer. Hvis man tager tritonus ud af blues skalaen får man en pentaton skala.

Hør Pentatone (dur) skalaen

Pentatone skalaer bruges af naturfolk og de opfattes som oprindelige.

Hør Pentatone (mol) skalaen

Heltone skalaen

Heltoneskalaen består som navnet lyder kun af hele tonetrin. Der er 6 toner i en heltone-skala (oktaven undtaget). Idet skalaen er symmetrisk findes der kun 2 forskellige heltoneskalaer.

Hør heltone skalaen

 

 

Dim-skalaen

Dim skalaen fremkommer ved at man tager en dim akkord, og så lægger man det sammen med et dim akkord en halv tone over. Læg mærke til at der er 8 toner i dim-skalaen (9 toner hvis man tæller oktaven med) Det er en tone mere end de andre skalaer. Idet skalaen er symmetrisk findes der kun 3 forskellige dim-skalaer.

Hør dim skalaen

 

 

 

 

 
   
   

 

Hvis du ikke kan høre skalaerne på dit system kan du åbne dem her

top