Båndstemning

Stemme guitaren (1)

Oversigt | Næste

Tonerne på strengene hedder

E-A-D-G-B-E

(Klik på bokstaverne) Startende fra den mørkeste (tykkeste) streng.

Køb en Tuner!!

Der findes mange måder at stemme guitaren. Det bedste er at købe en tuner. Du kan i dag købe en tuner for under 200 kr i en musik handel eller på nettet.

Hold musen over tonen og hør

Du kan bruge denne side til at stemme din guitar efter hvis du mangler en tuner.Hold musen over ringene for at høre tonerne. Find to steder hvor der står det samme bogstav i ringene, og hør.

Det smarteste er de tunere, der med en klemme sættes fast på guitaren.

Bånd stemning

Da man ikke altid har en tuner, kan det være godt at kunne stemme sin guitar uden tuner. Her stemmer man først den lave E-streng, og så sætter man fingern i 5. bånd hvor tonen A er og stemmer så A-strengen, fra A-strengen stemmes D-strengen igen i 5. bånd og så fremdeles. Husk at tonen H ligger på 4. bånd på G-strengen. En bånd stemt guitar er normalt ikke så velstemt som en flagolet stemt guitar. Det skyldes at

  • Man kommer til at trykke for meget på strengen, og at tonen derfor ikke stemmer.
  • De fleste guitarer er lidt "båndfalske"
  • Idet man stemmer 6 gange baseret på den stemning man lige har lavet vil en lille fejl blive større. Med flagolet tuning er der et mere direkte forhold fra den nederste streng til den øverste streng.

 

Tonen H hedder B på engelsk

Her på siden vil vi nogen gange bruge B for H. For tonen, der på dansk hedder B, vil vi altid skrive Bb (den engelske betegning)

Kammertonen

Vær opmærksom på specielt hvis du spiller sammen med harmonikaer at disse nogen gange stemmer lidt højere end kammertonen A=440 Hz. De fleste tunere kan justeres til andre grund toner f.eks. A=441Hz, der er meget lidt højere end standard kammertonen.

Stemning på øret

Når du er færdig med at stemme efter tuneren, så prøv at lytte til intervallerne mellem tonerne. Tag også en nem akkord, og lyt til den. Lær dig tonen af en velstemt guitar. Efterhånden vil du kunne stemme guitaren uden brug af tuner, bånd stemning eller flagolet stemning. Det kræver øvelse. For både stemning på øret, båndstemning og flagolet stemning gælder det, at du skal have en tone at stemme efter, den må du finde enten med en stemmegaffel, eller fra et andet instrument, f.eks. et klaver eller en harmonika. I orkestre stemmer man altid oboen først, da obens tone er nem at stemme efter.