D

A7

G

Hør D | strum
Hør G | strum
Hør A | strum
Tonika
Subdominant
Dominant

D-durs akkorder

Oversigt | Næste

Vi tilfører nu endnu en akkord nemmlig G-dur akkorden

.Når du kan 3 akkorder, kan du spille rigtig mange melodier.

D akkorden kaldes Tonika

D er gruntonen, da grundtonen kan skifte fra melodi til melodi, har man brug for et navn på grundtonens akkord. Indenfor musikteori kalder den for Tonika (Navnet stammer fra latin, når munkene sang i kirkerne i midelalderen havde de brug for noget musikteori, som de defor udviklede. Den gang var hovedsproget latin). Når man spiller i D-dur er D altså Tonika. D-akkorden er en treklang. Det vil sige at den indeholder 3 forskellige toner D H og G. (Der er 5 toner i akkorden, men det er fordi den samme tone gentages flere gange bare en oktav højere). Hvis du synes at det er svært at lære de musikaliske navne, så tænk på at jo mere du lærer om et eller andet, jo nemmere er det at huske helheden (når man altså først har lært det).

99.9% af alle meldier slutter på grundtonen. Det er ret almindeligt at man også starter på grundtonen.

G akkorden kaldes Subdominanten

Når du spiller i D-dur, er G-dur subdominanten. Det er fordi at den ligger en tone under dominanten. (sub betyder under på latin)

A7 kaldes Dominanten

A7 akkorden er en firklang, dvs. der er 4 forskellige toner. (Du vil måske bemærke at der er 6, men toner som er en oktav forskudt lyder ens og regnes som ens i akkorder) Dominant akkorden vil ligsom lede over i grundtonen. Derfor ser man oftest dominanten som den næstsidste akkord.

Melodier

Kald det kærlighed

Oh Susanna

Michel rows the boat ashore