Oversigt | Akkordbygger

Hvordan man bruger Akkord og skala byggeren

 

Du kan både få akkorder og skalaer frem afhængig hvilken tabel du har klikket i sidst (Skala eller Akkord)

Når du klikker på en akkord i akkord byggeren, viser den alle mulige toner på en guitar for at lave lige netop den akkord for den valgt toneart. Der ligger dessuen 900 akorder i en database, som man kan vælge mellem ( i nummer 2 guitar).
Når du klikker på en skala, kommer alle toner på guitaren til den skala. Ved at begrænse skalaen, kan du finde gode skala løb at øve på i de forskellige tonarter og modus.

De grønne toner er grundtonen. Tallene angiver intervaller

  1. grundtone
  2. sekund
  3. terts
  4. kvart
  5. kvint
  6. sekst
  7. septim

osv.

Skalaer

Når du klikker i skala tabellen vil du lave skalaer på den guitar-hals der er til venstre.

Lav en effektiv øveskala -> Vælg: Begræns skala start

  1. Klik på den skala type du vil øve dig på
  2. Klik på den toneart du vil øve dig p¨
  3. Vælg et bånd du vil begrænse skalaen fra.

Hvis du begrænser skalaerne, vil du få kun få tonerne med en gang per skala. Du kan så øve dig i fingerspil (eller bruge plektra) Skalaøvelser er gode når man vil lære at spille solo, for så lærer man hvilke toner der hører sammen. Typisk vil man øve Mixolydiske skalaer til 7-er akkorder, mens man bruger Dorisk mol til mol7 akkorder. De grønne prikker er grundtonen, der hvor skalaen starter.

G-durskala

Prøv at vælge det bånd hvor du har nemmest ved at spille skalaen. (Det er nemmest at spille en skala, når den ligger indenfor 4 bånd. som den viste G-dur skala. )

For G-dur er det bånd 2. Du starter skalaen fra den grønne tone. Bliv ved med at øve dig på G-dur skalaen til den "bare sidder i fingrene" Gå så videre med en af de andre skalaer.

Akkorder

Når du klikker på akkord, vil du lave akkorder på den venstre guitar.

Tallene i prikerne giver intervalet for den enkelte tone (altså ikke fingeren). Når man bygger en akkord skal man helst have alle toner med. Det kan dog nogengange ikke lade sig gøre. (f.eks er 13-akkorden en 7-klang, og der er jo kun 6 strenge på guitaren, så her bliver man nødt til at smide nogen toner ud.

Du kan også vælge akkorder, der allerede er lavede fra databasen.

Du kan vælge at bygge en akkord. Det kræver at du har slået "Vælg Akkord" fra.

Når du klikker på en tone ryger denne over på den anden guitar, med den finger du har valgt for neden. Hvis du klikker på en tone i 0-te bånd bliver den grøn- Hvis du vælger X-finger betyder du at du ikke må spille på strengen (Du kan nu klikke på enhver tone med det samme resultat). Du vil kunne gemme dine egne akkorder, når du er logget ind. Du kan fjerne tonen ved at klikke på tonen på nummer to guitar. Klik på tallet

Prøv at gengende de akkorder du kender i de forskellige tonearter. Ser du ny kombinations muligheder? Det er nemt at finde på ny akkorder, når man har alle mulighederne foran sig!

Tryk på # Akkorder hvis du vil gå fra b-tonarter til # tonarter (dog fra F# til Gb og fra H til B)

 

Høre toner

Når du holder musen over tonen, kan den høres, hvis du har slået musover lyd til. Du kan også høre akkorderne, enten som enkelt toner eller som "strum".